Wat betekent ammehoela?

Ammehoela

“Aan me hoela!”, antwoordde ik toen Louise me vanmorgen vroeg (niet al te vroeg) of ik niet eens moest opstaan om te gaan werken. Waar mijn hoela zit, wilde ze weten en ik moest het antwoord schuldig blijven. Net boven de hurken, achter de lurven? Het juiste antwoord is: de bips en dat zit zo.

De Afghaanse koning Amanoellah regeerde van 1919 tot 1929 en wilde het land verwestersen*). Meisjes mochten naar school en de wettelijke verplichting om een boerka te dragen werd afgeschaft. Dat was een tikkeltje te radicaal voor de meeste inwoners. De vorst moest afstand doen van de troon en leefde tot 1960 in ballingschap in Europa.

In die tijd betekende een tik op je billen en de kreet ammehoela zo ongeveer hetzelfde als ‘aan me reet’. Een verwijzing naar de schop onder de kont die Amanoellah van zijn volk had gekregen. Of en waarom dit alleen in Nederland ontstond, heb ik niet kunnen achterhalen.

*) Ja, verwestersen en verwesteren mag allebei.

Tags:
,
Cees Picauly
cees@cpcc.nl
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.