Slecht leesbare tekst wordt beter onthouden

Op een website is een schreefloze letter beter te lezen. In een krant of boek helpt die schreef je juist om de teksten snel en makkelijk te consumeren. Maar wat blijkt: hoe meer moeite je moet doen om een tekst te lezen, hoe beter je ‘m onthoudt – zo blijkt uit dit onderzoek.

Dat is overigens geen reden om de lettertypes massaal te wijzigen. Wanneer een tekst slecht te lezen is, beginnen de meeste mensen er namelijk niet eens aan of haken ze voortijdig af. Even voor de duidelijkheid: het gaat dus om de letter en niet om de tekst. Ik schreef loze teksten, is weer iets anders.

blog-schreef-schreefloos

Een schreefletter heeft dunne dwarslijntjes aan het uiteinde van horizontale en verticale balken. Een schreefloze letter (sans serif) heeft dat niet. Wel gek: je leest dit schreefloos maar ik schrijf dit in schreefletters – dat is standaard in het WordPress CMS. Beetje moeizaam maar het staat nu wel in m’n geheugen gegrift.

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Cees Picauly
cees@cpcc.nl
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.